Expositie 2022

Welkom op onze digitale expositie!

In september 2021 zijn de voorbereidingen voor onze expositie 2022 gestart. We hadden overleg met Tiliander, gingen sponsoren benaderen, foto’s selecteren en afdrukken, en zochten een spreker voor de opening van de expositie. Helaas moesten we deze voorbereidingen begin december staken vanwege de ontwikkeling van het coronavirus. De plannen werden omgegooid en alle energie werd gericht op de voorbereiding van, opnieuw, een digitale expositie. Uiteraard ging dat niet van harte, een digitale expositie kan immers niet tippen aan een fysieke expositie. De kwaliteit van digitale foto’s is anders en niet te vergelijken met die van goed afgewerkte en geprinte foto’s. Maar ook het gegeven dat we u niet kunnen ontmoeten maakt een digitale expositie minder interessant. Sommige leden doen om deze redenen niet mee aan deze digitale expositie. Dat is jammer, maar gelukkig hebben we ruim voldoende foto’s om u een mooie en gevarieerde digitale expositie aan te kunnen bieden.

Onze expositie bevat een verscheidenheid aan foto’s. Van abstract tot portret en van natuur tot architectuur. Ongetwijfeld zijn er foto’s van uw gading bij. En zoals u gewend bent zijn we benieuwd naar uw reacties en kunt u ook weer laten weten wat uw absolute favoriet is. Bij de toelichting op de opbouw van deze expositiesite kunt u lezen hoe u kunt laten weten welke foto uw favoriete is.

Tot slot wil ik een woord van dank uitspreken aan Tiliander voor de medewerking aan de voorbereiding van een fysieke expositie. Dat die uiteindelijk niet kon doorgaan is ook spijtig voor Tiliander. Ook dank aan onze sponsoren die ondanks alle gevolgen van de corona-perikelen voor hun exploitatie financieel wilden bijdragen aan de expositie. We hopen in de voorbereiding van de expositie 2023 weer op hen te mogen rekenen. Uiteraard ook dank aan de leden van de expositiecommissie voor hun flexibiliteit om, met de eindstreep in zicht, de koers te verleggen van een fysieke naar een digitale expositie. In het bijzonder dank aan Patrick van Vugt die opnieuw de technische kant van de digitale expositie voor zijn rekening nam.

Ik wens u veel plezier bij uw bezoek aan uw digitale expositie 2022 en hoop u in januari 2023 eindelijk weer te mogen ontmoeten tijdens onze volgende fysieke expositie!

Met vriendelijke groet, Jos de Kort, voorzitter Fomo

Navigeren door de website

Welkom op onze expositie!!

Zoals u ziet zijn de foto’s per fotograaf geordend. U kunt zo dus alles op een rij zien. 

Wanneer u op een foto klikt wordt deze groter weergegeven, de titel en nummer staan dan boven de foto. Met de pijltjes onderaan kunt u als het ware door de hele expo lopen; zowel vooruit als achteruit. Op elk moment kunt u weer terug naar het overzicht door ergens naast de foto te klikken.

Bekijkt u de expositie via een tablet (bijv. een iPad) dan keert u terug naar het overzicht door de foto naar boven of beneden te swipen.

Hartelijk dank voor uw bezoek!

Stem hier op de 'mooiste' foto! - NIET MEER MOGELIJK

Elk jaar vragen wij onze bezoekers om hun stem uit te brengen op de drie mooiste foto’s. De foto met de meeste stemmen wordt de winnaar van de publieksprijs. Uit de mensen die op deze foto hebben gestemd, wordt een winnaar getrokken die de foto in 20x30cm krijgt uitgereikt in een passe-partout van 40x50cm (zonder lijst).

Bericht in het Gastenboek schrijven

Omdat we dit jaar niet met u in gesprek kunnen stellen wij het ten zeerste op prijs als u in ons Gastenboek een berichtje achterlaat wat u van de expositie en de foto’s vond.

Naar het Gastenboek, klik dan hier

Alvast hartelijk dank voor uw bezoek!


NIEUW! Bekijk de expositie nu ook in 3D!

Al jaren kunt u tijdens onze expositie in Tiliander lekker ronddwalen tussen al onze foto's. 
Een digitale expositie kan daar natuurlijk niet aan tippen, maar we willen u toch de mogelijkheid én het gevoel geven dat u lekker zelf langs de foto's kunt 'lopen'.

Daarom bieden wij naast de expositie op deze pagina ook nog een extra variant: een heuse 3D versie met alle foto's!

Gebruik hiervoor onderstaande link om naar de 3D expositie te gaan. Maar voordat u dat doet nog wel een paar zaken waar u rekening mee dient te houden,

 • U kunt alleen gebruik maken van een computer om de 3D expositie te bekijken. Let op! Op een tablet, of telefoon werkt dit niet
 • De foto's lijken wellicht een beetje door elkaar te staan, maar dat is niet het geval. Wij hebben geen invloed op de exacte plaatsing van de foto's (soms gaat het linksom, soms rechtsom)
 • U komt als eerste terecht op de begin pagina. Klik hier op "Launch foyer"
 • U komt nu in de foyer (een hapje en een drankje dient u zelf te verzorgen). Klik hier op de foto om naar de gallerie te gaan
 • Gebruik de muis om richting te bepalen (muisklik) en gebruik de toetsen W (=vooruit), A (=links), S (=achteruit) en D (=rechts) op uw toetsenbord om rond te lopen
 • Klik op een foto om deze van dichtbij te bekijken en in een hogere resolutie, klik nogmaals op een foto om deze vergroot weer te geven. En wilt u terug, dan klikt u nogmaals op de foto
 • Onderin heeft u ook nog een balk met wat icoontjes die u kunt gebruiken. Voor meer informatie hierover klikt u op het ? (vraagteken). Zo is het mogelijk om het beeld echt schermvullend te maken en te tonen, of één voor één door alle foto's te lopen

Hier dan de link: Klik hier voor de 3D expositie

Wij zouden het zeer op prijs stellen als u een berichtje achterlaat in het gastenboek met uw bevinding over deze 3D expositie.

Disclaimer: Het gaat hier om een extern programma waar wij geen invloed op hebben. Voor ons is dit dan ook een test om te zien of het de bezoekers bevalt.


Gijs Vugts

De eerste foto is van een aardewerk schaal in de vorm van een schelp, die verchroomd is. De schittering trok mijn aandacht, ik dacht dat is iets voor een abstractie. Ik heb een meervoudige (4) opname gemaakt. Het RAW-bestand heb ik bewerkt in ON1, daarna in Photoshop om er wat kleur in te brengen met de lab modus curven, en wat te verscherpen.

De andere foto’s zijn alle enkelvoudige foto’s en hebben dezelfde bewerkingen gehad als de eerste foto.

Foto's 1 t/m 4

Harry Bekkers

Foto's 5 t/m 8

Wim van Vught

Architectuur is, naast landschap, een onderwerp waar ik in mijn fotografie graag tijd aan besteed.
Mijn fotos dit jaar zijn drie beelden van de Axel Towers, een markant multifunctioneel gebouw met 5 cirkelvormige torens in het centrum van Kopenhagen. Het gebouw weerspiegelt de bijzondere aandacht voor vormgeving in Denemarken.

Foto's 9 t/m 11

Jan van de Ven

Getroffen door het ritme van de golven bij de ondergaande zon met een zandplaat op de achtergrond en vogels in de lucht. Een compleet plaatje.

Alle kleuren groen en geel als het Wad droogvalt. Afhankelijk van de elementen ieder keer weer anders met het vaste land op de achtergrond.

Brak water in Frankrijk aan de kust met helrood zeekraal. Een gebied met uitgestrekte velden en verrassende en boeiende landschappen.

In de schuur van het ouderlijk huis staan nog wat attributen van vroeger. Onder andere dit oliekannetje gebruikt voor het bijvullen van de olie van de tractor.

Foto's 12 t/m 15

Rob Mulder

Acht dagen lang dieren en landschappen fotograferen in het Lower Zambezi National park was een unieke belevenis. Het maakt je bewust van de kwetsbaarheid van de natuur en dieren in Afrika. 

Daarom heb ik de fotos met lichte tinten een serene sfeer gegeven.

Foto's 16 t/m 19

Boris van Berkel

Het afgelopen jaar heb ik mij meer toegelegd op landschapsfotografie. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van diverse filters zoals polarisatie-, grijs- en grijsverloopfilter.

Voor deze fotos heb ik vaak het eerste licht van de dag proberen te vangen. Dit is naar mijn mening het mooiste licht. Uit ieder jaargetijde heb ik 1 foto gekozen.

Foto's 20 t/m 23

Els Petersen Nobbe

In de ‘lockdown’ vond ik deze gedroogde plantjes in een oud telefoonboek.

Ik heb ze in diaraampjes opgesloten, zoals ikzelf opgesloten zat in mijn huis.

Foto's 24 t/m 27

Connie de Wit

Foto's 28 t/m 31

Paul Arts

Vorig kalenderjaar (2020) heb ik me volledig toegelegd op zwart-wit-fotografie, dit jaar (2021) is het een bonte mengeling van kleur en zwart-wit.

Mijn hart ligt het meest bij monochroom, maar sommige fotos komen nu eenmaal beter uit in kleur. 

Foto's 32 t/m 34

John van de Langenberg

Deze vier fotos zijn gemaakt met een macrolens. Bij foto 1 ligt de focus op de voorste bloemblaadjes waardoor de achtergrond wazig wordt.

Bij foto 2, 3 en 4 zijn de details van voor tot achter scherp. Dit heb ik gedaan door focus stacking. Focus stacking wil zeggen dat je tijdens het maken van de foto de focus (scherpte) telkens op een andere plaats legt in het onderwerp. 

Van een onderwerp worden meerdere fotos gemaakt, soms wel 20. Met Photoshop worden deze op elkaar worden gelegd en met elkaar verenigd. Zo ontstaat een foto die van voor tot achter scherp is.

Foto's 35 t/m 38

Rien Schildkamp

Foto's 39 t/m 41

Gerrie Vermeulen

Uitgangspunt voor mijn serie was het schrijven van muziek. De harp is een mooi sierlijk instrument om te fotograferen.

De uitvoering is in zwart/wit en ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door buiten de lijnen te werken.

Foto's 42 t/m 45

Wim Hoogveld

Ik maak graag panoramas van landschappen. Voor één panorama maak ik 5-11 staande fotos die ik met Photoshop aan elkaar monteer.

Voor deze expo heb ik drie kleine panoramas gemaakt. Een opvallend knotwilgen-landschap langs de Waal, een stedelijk beeld in de fotogenieke Noorse stad Trondheim en de overweldigende Trollstigen, ook in Noorwegen.

Foto's 46 t/m 48

Mariëlle van de Wiel

Ik heb gekozen voor een serie oudere Urbex foto’s.

Het zijn krachtige foto's die voor mij passen in deze tijd met beperkt uitzicht op wat voor ons ligt.
Op de laatste foto valt hoopvol het licht door het raam.

Foto's 49 t/m 51

Job de Lange

Onlangs ben ik een paar keer in de Beekse Bergen geweest. Wat een prachtig en uitgestrekt Safari-park is dat! Ik kwam tijd te kort om alle bijzondere dieren die er zijn te fotograferen. Hierbij een kleine selectie van mijn fotos. Gaat u mee op Safari? Veel plezier!

Foto's 52 t/m 55

Jos de Kort

Afgelopen voorjaar ben ik op een drijfnatte dag gaan fotograferen nabij de Beerze in Oisterwijk. Fris en nat lentegroen in combinatie met dreigende luchten hebben mijn verwachtingen over fotograferen bij slecht weer waargemaakt. Daar had ik dan ook graag een nat pak voor over.

Foto's 56 t/m 59

Patrick van Vugt

Lange sluitertijd fotografie in combinatie met zwart/wit omzetting vind ik nog altijd uitermate tot de verbeelding spreken. Je wordt niet afgeleid door kleur, waardoor vormen en lijnen beter tot hun recht komen.

Foto's 60 t/m 62

Klaas de Bont

In het afgelopen jaar ben ik langdurig uit de roulatie geweest. Hierbij enige beelden over hoe ik me gevoeld heb.

Foto's 63 t/m 66

Anita Evers

De natuur is mijn grote inspiratiebron en met deze serie wil ik het zachte en fragiele van de natuur weergeven. Dit doe ik door de techniek high key, double exposure en het gebruik van een Helios lens.

Foto's 67 t/m 70

Monique Tjallema

Herinnering verdwenen in verleden tijd,
leegte heeft het statige huis gekraakt. 

Weelderig groen maskeert vergankelijkheid,
deze aanblik heeft haar diep geraakt.

Foto's 71 t/m 72

Moniek Smeele

Foto's 73 t/m 76

Vivianne Molenaar

De foto's van de bosanemonen maakte ik liggend op mijn buik tussen de bloemen. Ik wilde de teerheid en zachtheid vastleggen. 

In 2021 ben ik vaak héél vroeg opgestaan, soms levert dat bijna monochrome beelden in één tint. De blauwe dag is het Voorste Goorven. De sfeer voelt als een sprookje. De roze ochtend was een cadeautje op Goeree-Overflakkee.

Foto's 77 t/m 80

Winnaars van wedstrijden en vermeldingen 2021

Afgelopen jaar deden veel Fomo-leden mee aan diverse wedstrijden. Hieronder ziet u foto’s die een prijs hebben gewonnen dan wel een hoge score hebben behaald. En de winnaars van de Foto uitdaging c.q. thema’s die we binnen de club hebben door het jaar heen. De meeste wedstrijden waren digitaal, behalve de Bondsfotowedstrijd.

De publiekswinnaar van onze digitale fotoexpositie 2021 was Rob Mulder met “Bankje in zwaar weer bij Moddergat”

Foto Regionaal
Gerrie Vermeulen, 1e plaats met: Andere ik...

Foto Online 1e editie
Mariëlle van de Wiel, 23 punten (brons) met: Mysterie

Foto Online 2e editie
Boris van Berkel, 23 punten (brons) met: Grafheuvel in de mist
Boris van Berkel, 23 punten (brons) met: Guusje

Foto Online 3e editie
Job de Lange, 23 punten (brons) met: Jonge vrouw met hoofddoek

Fotobond in the picture
Job de Lange, thema: Rol van water bij de inrichting van Nederland

Fotofestival Naarden
Anita Evers, met: After the Rain

Foto Individueel
Anita Evers, 23 punten (brons) met: Just you and me
John van de Langenberg, 23 punten (brons) met: Achtervolging

Benevisie 2021
Rob Mulder, 6e plaats met: De Munt

Fomo Foto-Uitdaging
Thema Stilstand: Gerrie Vermeulen
Thema Minimalisme: Marijke Bottema
Thema Expo-poster: Paul Arts


Laat een bericht achter in het Gastenboek!

 
 
0/250 karakters
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt in het gastenboek nadat we het beoordeeld hebben.
We behouden het recht voor berichten te wijzigen, te verwijderen of niet te publiceren.
30 berichten.
Sjak vd Wouw schreef op 30 januari 2022 om 13:38
Weer leuk om doorheen te kijken hoe iedereen er zijn eigen draai en kijk aan geeft.
Wel een gemis dat we niet lekker voor de geprinte foto's kunnen staan en het met elkaar erover kunnen hebben.
Groet Sjak
Anja en Jack Slenders schreef op 29 januari 2022 om 17:59
Beste allemaal,
Met veel plezier en bewondering de expositie bekeken. Sommige beelden verrasten en verwonderden. We hebben er van kunnen genieten en hopen dat we ons het volgend jaar weer mogen treffen.
groetjes, Jack en Anja Slenders Roermond
Henk Arts schreef op 27 januari 2022 om 10:23
Opnieuw heb ik genoten van jullie expositie, die geopend wordt met een prachtige foto van Paul. Ik verheug me er (evenals velen onder ons) wel weer op om komend jaar al die prachtige beelden van jullie weer in levenden lijve te mogen aanschouwen.
Marina van Wissen schreef op 23 januari 2022 om 15:32
Jullie expositie bezocht en genoten van de beelden, hoe ieder op zijn/haar manier de wereld om ons heen in beeld brengt. De natuur foto's stralen veel rust uit, sereen. Maar ook de urban en architectuur staan er strak op. Complimenten!
Odiel Kranendonk schreef op 23 januari 2022 om 14:38
Erg genoten van de prachtige foto's. Veel dank dat we dit toch weer mee konden beleven. De serie "van gedonder naar hoop" spreekt me erg aan; in deze tijden kijken we allen reikhalzend uit naar hoop op betere tijden.
Jolanda van Kempen schreef op 23 januari 2022 om 13:10
Wat een prachtig divers werk heb ik weer gezien en ik heb er enorm van genoten. Leuk om virtueel door de tentoonstelling te kunnen lopen en op je gemak alles in te kunnen zoomen en te bekijken. Dank voor dit fijne uurtje kijken.
Irene van Hasselt schreef op 21 januari 2022 om 21:11
Vorig jaar al genoten van jullie prachtige expositie; dit jaar opnieuw! Bijzonder, die 3-D weergave. Foto-kwaliteit erg wisselend; er zit heel veel moois en creatiefs bij. Inspirerend! Mijn complimenten! Graag tot volgend jaar, fysiek of digitaal.
Huub Bink (FA Rijen) schreef op 21 januari 2022 om 12:55
Aantal mooie beelden op een afwisselende digitale expo. De 3D presentatie is een mooie aanvulling, al duurde het even voor ik goed de weg gevonden had. Succes verder en hopelijk volgende keer weer echt in de Tiliander!
Karin van Rooij schreef op 21 januari 2022 om 09:34
Weer een hele mooie expositie, wel jammer dat het wederom niet door kon gaan dit jaar. De 3D presentatie is een mooie toevoeging, heb je toch een beetje het idee om op een expositie te zijn. Weer wat inspiratie opgedaan, top!
carla verhoeven schreef op 20 januari 2022 om 19:14
Heel goed dat jullie 'gewoon' doorgaan met prachtige foto's maken en ook nog tentoonstellen.
Volgend jaar weer gewoon live dat is toch het allerfijnst
De posterfoto van Paul Arts 'wijst ons de weg', mooie foto!
Diana Bokje schreef op 18 januari 2022 om 11:34
Ik heb veel prachtige Nederlandse landschappen gezien, werd verrast door de bijzondere of humoristische kijk van sommige fotografen en vond de Michaell Wolf-achtige blik van Connie de Wit op Rotterdam erg goed.
José Ulijn schreef op 18 januari 2022 om 09:04
Jammer dat we deze mooie foto's niet fysiek kunnen komen bekijken. Mooie oplossing door dit digitaal te doen. Ik hoop dat de expositie volgend jaar weer gewoon kan doorgaan. Complimenten aan de fotografen en de mensen achter deze presentatie!
Marjo van der Burgt van Dommelen schreef op 17 januari 2022 om 21:05
Prachtige digitale expositie.
Hopelijk kan het volgend jaar weer fysiek en kun je iedereen weer ontmoeten.
Succes en veel plezier met fotograferen
Doreen Elsevier schreef op 16 januari 2022 om 23:42
Mijn motto "Fotograferen is (een) kunst" is ook hier zeker van toepassing.
Prachtige foto's van allerlei onderwerpen en met verschillende technieken.
Ik heb ervan genoten.
Veel plezier en succes met fotograferen !
Rob Storm schreef op 16 januari 2022 om 19:34
Ondanks de beperking die digitaal presenteren geeft toch een mooi overzicht met heel wisselde thema's. Mooi werk! Laten we hopen op een volgende "echte" expositie.

Onze hoofdsponsoren

 • Koos Kluytmans
 • Antoon de Jong
 • Hoppenbrouwers
 • J. van de Wiel
 • Skizi
 • Vakgarage Paul Kuijpers
 • Vlaminckx